Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Sopron trail nevezés - aranyóra

A mai arany óra elkelt! A szerencsés nyertes, aki elsőként lecsapott rá: jjamsz

összehasonlít 4 000 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

NB cipő féláron akció

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

A napi féláras cipőket, naponta újra cserélünk. Egy nap, egy pár cipő, adott méret, adott típus egy szerencsés leggyorsabb jelentkező

Silva Sec X fitneszpánt - aktivitás mérő

tudd a napi aktivitásod
7 990 Ft

Tavaszi okos nyeremény

Megnyerték a Garmin okosórát! márciusi akciónkban

Márciusban nyerj egy Garmin okosórát.
Csak vásárolj és a webáruházban rendeld meg. A sorsolás megtörtént a szerencsé nyertes megkapt az órát

A hosszú élet ritka

Futócipő ápolás tisztítás - karbantartás - javítás

Futócipőnk igényli a tisztítást, a cipő is szereti ha tiszta és szagmentes. Sok a téves hiedelem és információ, mit kell és mit tilos a cipővel kapcsoltban tennünk, ha tisztán akarunk futni benne.

Hanwag Singati jakbőr bakancs (camel)

jakbőr kívül - belül
73 900 Ft

Magazin

SILVA 1-2-3 tájolási rendszer

2009. 01. 30. 13:13


A Tájoló használata egyszerűen

Tudom, hogy hol vagyok a térképen és el szeretnék jutni az erdei tóhoz, amelyet azonosítani tudok a térképen - hogy csináljam?

A legegyszerűbb módja, hogy leveszem a tóhoz vezető irányt a tájolóval és a SILVA 1-2-3 rendszert használom. Ez egy egyszerű és biztos módszer, minden tájékozódni vágyó expedíciónak, hegymászóknak, katonáknak, tájfutóknak, kirándulóknak, turistáknak, stb. Az alábbiakban Te is elsajátíthatod ezt az egyszerű, ám mégis pontos navigációs praktikát.1. Helyezd el a térképen úgy a tájolót, hogy a tájoló alaplapjával össze tudd kötni a kiindulópontodat a célállomással oly módon, hogy az alaplapon lévő iránynyíl a célpont irányába mutasson.2. A tájoló szelencéjét forgasd el addig, amíg a szelence alján lévő vonalak, ún."hárfa" és a segédnyíl a térképen jelölt észak vonallal egy irányba nem esik. Ekkor rögzítettük a haladási irányt a tájolón.
3. Most emeld fel a térképről a tájolót, és magad előtt tartva keresd meg a kívánt haladási irányt, úgy, hogy a tájolót lehetőleg vízszintesen tartva addig fordulj el a saját tengelyed körül, ameddig az iránytű piros fele egybe nem esik a szelence alján lévő segédnyíl piros felével, azaz a térképről levett északi "N" irányba nem mutat. A helyes haladási irányt az alaplapon lévő iránynyíl mutatja. Ekkor nézz szét a bemért irányba és válassz egy, a haladási irányba eső tereptárgyat és haladj addig, amíg el nem éred azt. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg el nem éred a célállomást.

NB! Amikor tükrös tájolót használsz, tartsd a tájolót a képen látható módon, úgy, hogy a tükör közepén lévő vonal egybeessen a mágnestű középpontjával - ekkor a szem, a tájoló és a célpont egy vonalba esik. A haladási irányt a fedélen lévő célzó rés mutatja.
Amennyiben egy objektum helyzetét próbálod meg térképen beazonosítani, úgy a Silva 1-2-3 tájolási rendszert fordított sorrendben a fenti képek alapján kell végrehajtanod.

  1. Azaz a terepen szemügyre veszed a mérni kívánt tereptárgyat, műtárgyat, személyt vagy élőlényt és a tájoló iránynyilával megcélzod vagy a tükör segítségével pontosabban becélzod (ekkor a tükörbe bele nézve annak a középvonala messe a tájoló tű középpontján lévő fekete vagy sárga pontot) a tereptárgyat.

  2. ha úgy érezzük a célzás megfelelően precíz számunkra, akkor a szelencét addig forgatjuk míg a szelencén lévő segédnyíl egy egyenesbe nem esik - azaz fedésbe kerül a piros-fekete iránytűvel). Ekkor rögzítettük a szemünkből az objektum irányát. Ha érdekel, hogy ez az irány mekkora, egyszerűen olvassuk le a kőrskáláról ahol legtöbbször minden második fok van jelölve, (ritkábban minden ötödik vagy minden fok - ami tájoló típusától függ és annak leírásában megtalálható, de ha nem találjuk a leírást egyszerűen megszámoljuk a vonásokat a szelencén és abból rögtön kiderül.)

  3. Az így rögzített irányt a térképre vetítjük úgy, hogy az ismert helyzetünkből a tájoló oldalélével meghosszabbítva egy egyenes vonalában lesz az objektum akkor ha a tájoló szelencén lévő hárfák párhuzamosak a térkép északjával. ( ha nagyon precízek szeretnénk lenni vegyük figyelembe a térkép és a mágneses deklináció vagy (variáció) és/vagy a hálózati konvergencia adott helyszínre vonatkoztatott eltérítő értékét.)

Amennyiben nem ismerjük a pozíciónkat a térképen vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy hol vagyunk, akkor a fenti három lépést két, szemmel is könnyen látható és a térképen egyértelműen beazonosítható objektum irányát határozzuk meg majd az objektumokon keresztül most kénytelenek vagyunk meghúzni egy egy egyenes vonalat ceruzával majd a két vonal metszéspontja a célzás és mérés pontosságának függvényében elég pontosan kijelöli helyzetünket.

Ha szeretnénk ismerni a mérésünk hibáját, úgy nem kettő hanem három látható és a térképen egyértelműen beazonosítható objektum irányát kell meghatározni és a térképen berajzolni, így nem egy pontot kapunk hanem egy háromszöget fog kimetszeni a berajzolás amiből következtethetünk a mérés pontosságára. Mindenképp a helyzetünk a megkapott háromszög belsejében van 100% valószínűséggel és a pontosság annál jobb minél kisebb a háromszög területe. Sokszor nem tudunk válogatni a mérhető és beazonosítható objektumok közül, de abban az esetben ha van lehetőségünk több objektum közül választani három olyan objektumot válasszunk amelyik két objektum iránya a látómezőnk szélén helyezkedik el, hogy az objektumok élszöge ne legyen sem túl kisi sem túl nagy. Az ideális élszög 45° körül ideális.

Ennyire egyszerű. Jó túrázást, kirándulást és sikeres tájékozódást kíván a multiNavigátor terepfutók boiltja !

A tájolóba beépíttet dőlésszögmérés használata itt egy másik cikkbe található,
kattints ide megismerni a szögméréstÉs ha nincs nálad tájoló, de süt a nap nem kell mást tenned mint megnézed a tested által vetett árnyékot. Ha van egy analóg számlapos órád az észak irányt könnyedén meghatározod. Ekkor a vetett árnyék délben pontosan Északnak mutat, és minden órában 15°-al vándorol nyugatról keleti irányba. Azaz ha az analóg órád kismutatóját a nap irányába állítod, akkor a 12 óra és a kismutató szögfelezője fogja kijelölni a ÉSZAK-DÉL irányt.


Ehhez képest kell számolnod óránként 15° -ot kelet-nyugati irányba, vagy négy percenként 1°-ot amit már terepi körülmények között nehéz kijelölni. A 15° az óra számlapján a 2.5 percet jelöli azaz óránként 2.5 perc az árnyék iránya az óra számlapján. A délután négy óra ha sikerül a 10perc irányába beállítani az óra számlapját, akkor a 12 óra a déli irányt mutatja, míg a nap iránya északhoz képest 10°-ot az árnyék 190°-ot mutat.


Egyetlen dolgot nem szabad elfelejteni az ilyen méréskor! A nyári időszámításban egy órával többet jelez az óránk mint a nap állása. Azaz dél után egy órakor van igazából dél.Ha szeretnél többet tudni a partnerárról kattints ide!