Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Asics Seamless LS futófelső - aranyóra

A mai arany óra eltelt! Nézz vissza holnap kedvenc termékedért, hogy elsőként a tied lehessen!

összehasonlít 8 990 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

Mit rejt a cipősdoboz?

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

Noname Pro hosszú ujjú női széldzseki

60%-al olcsóbb!
5 990 Ft

Érdemes elolvasnod!

Futócipő ápolás tisztítás - karbantartás - javítás

Futócipőnk igényli a tisztítást, a cipő is szereti ha tiszta és szagmentes. Sok a téves hiedelem és információ, mit kell és mit tilos a cipővel kapcsoltban tennünk, ha tisztán akarunk futni benne.

Egy igazán ultra hosszú futás

5000 mérföld Inov-8 futócipőben

Az 5000 mile project keretében két brit sportoló végigfutja Dél-Amerika nyugati hegyvonulatát. Akciójukkal az élővilág védelmének fontosságára szeretnék ráirányítani a figyelmet. Az egy évig tartó akció során Inov-8 Terrafly cipőben futnak.

Magazin

Az ultra futás professzionális kellékei

2017. 07. 06. 09:55

Hasznos tanácsok a 2017-es versenyhez

Visszatekintő. Riportok a 2016-es Ultrabalaton után

Mi is az az ultrafutás?
Aki még nem próbálta nem is tudja elképzelni, hogyan lehet több órán keresztül, vagy akár egy-két teljes napot, de akár egy hetet is csak kisebb megállásokkal teljesíteni futva, esetleg csak néha bele-bele sétálva. A következő videó még akkor is sokat mondó, ha nem is érted a spanyolt vagy az angol feliratot.Ide elszántság kell, a saját határok ismerete és azoknak a tudatos átlépése. Mindig mondják egy maraton fejben dől el, és ez hatványozottan igaz az ultra futásra is. Egy ultrafutó mindig magán lepődik meg igazán: "Ezt is meg tudtam csinálni és még élek" Egy videó amikor a futás sem mindig futás, hanem ...
Az, hogy azt ultrafutás kihozza belőled mindenkor a maximumot arra fel is kell készülni. Jó ha az ultrafutónak, mindig az egyéniségéhez szükséges eszközei állnak rendelkezésre. Nézzük mik is a ma ultrafutó legfontosabb kellékei.

A CipőMilyen egy jó cipő ultrafutáshoz?

Ízelítő futócipő kínálatunkból

Salomon SpeedCross Vario férfi futócipő (fekete-piros) Salomon SpeedCross Vario női futócipő (piros-fekete-zöld) Salomon SpeedCross 4 CS futócipő (fekete-sárga-bordó)


Salomon SpeedCross 4 (férfi) futócipő (fekete-sárga) Salomon SpeedCross 4 (férfi) futócipő (kék-fekete-piros) Salomon SpeedCross 4 CS futócipő (fekete-sárga-bordó)


Legyen a cipődön egy könnyű futókamásli!


Salomon kamásli inov-8 kamásli inov-8 race ultra kamásli
Ezek közül,van olyan kamásli amelyiknél nem kell a kamásli pántnak a cipő talpa alatt átmennie.

Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz

Maximális párnázottságot előnyben részesítőknek
ajánljuk Asics futócipőinket

Asics DynaFlyte (férfi) utcai futócipő Asics DynaFlyte (férfi) utcai futócipő Asics DynaFlyte (női) futócipő (ezüst-szürke-lime)

Asics DynaFlyte (női) utcai futócipő (kék) Asics GEL-KAYANO 21 (női) futócipő (kék-fehér-sárga) Asics Gel-Kayano 21 női futócipő (menta-ezüst-tinta)

Asics Gel-Kayano 21 férfi futócipő (ónix-fekete-ezüst) Asics Gel-Kayano 22 női futócipő (ezüstszürke-pisztácia-korall) Asics Gel-Kayano 21 Lite-Show férfi futócipő (kék-kék-fekete)

Asics Gel-Kayano 22 férfi futócipő (sárga) Asics Gel-Kayano 23 férfi futócipő (fekete) Asics Gel-Kayano 23 női futócipő (kék)

Asics Gel-Kayano 23 férfi futócipő (kék) Asics Gel-Kayano 23 női futócipő (világoskék) Asics Gel-Kayano 23 női futócipő (diva pink)

Asics Gel-Kayano 23 férfi futócipő (kék) Asics Gel-Kayano 23 női futócipő (fehér) Asics Gel Nimbus 17 (férfi) futócipő (zöld)

Asics Gel Nimbus 17 (férfi) futócipő (fekete) Asics Gel Nimbus 17 (női) futócipő (lila-ezüst-sárga) Asics Gel Nimbus 18 (férfi) futócipő (narancs-fekete-ezüst)

Asics Gel Nimbus 18 (női) futócipő (kék-narancs-fekete) Asics Gel Nimbus 18 (férfi) futócipő (zöld-sárga-fekete) Asics Gel Nimbus 19 (férfi) futócipő (kék-sárga-kék)

Asics GT-3000 3 (férfi) futócipő (kék-ezüst-narancs) Asics GT-3000 4 (férfi) futócipő (fekete-narancs-kék) Asics GT-3000 4 (férfi) futócipő (piros-fehér-narancs)

Asics GT-3000 4 (női) futócipő (zöld-fehér-sárga) Asics GT-3000 4 (női) futócipő (zöldeskék) Asics GT-3000 5 (férfi) futócipő (fekete-ezüst-kék)

Asics GT-3000 5 (női) futócipő (rózsaszín-fehér-sötétlila)


Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintaszkattints a képreSpeciális futóruházat

Az ultra futásnál a jól megválasztott ruházat elengedhetetlen. Van aki a meleget jobban bírja, van aki pedig "hidegtűrő". Az sem jó ha fázunk, az meg kifejezetten káros ha túlhevülünk. A pamutholmikat el kell felejteni, mert csak meghűlés lehet belőle, még akár hőségben is. A technikai anyagból készült öltözetek melegben és hidegben is kiváló szolgálatot tesznek. Ezen ruhák jellemzői, hogy a nedvességet nagyon gyorsan kivezetik. Az anyag szövésétől függően pedig lehet vízálló és lélegző vagy szélálló, és lélegző vagy minden egyben. A ruha nem árt ha könnyű, mert cipelni is kell - ezeket a tulajdonságokat a technikai anyagok mind tudják. Nézz szét itt!

kattints a képre Az ultra futásnál nagyon sokszor kell akár több ezer méter szintemelkedést megtenni egyhuzamban is. Ha jön egy vihar kétezer méter felett a kihűlés veszélye fennáll. Mivel a síkon még melegünk volt és egy szál trikóban futottunk az kétezer-ötszázon hirtelen nulla fokon, vízszintes hatvan kilométeres széllel szemben percek alatt kihűlhet a test. Nem véletlen, hogy a nagy ultra trail versenyeken kötelező a védő kabát, ami véd a víz, a hideg a szél ellen de hagyja a testet szellőzni. Itt jön a csavar! Ennyi funkció nem árt ha nem több mint 120-200 gramm, mert ugyebár, az esetek többségében nincs rá szükség és akkor feleslegesen cipeltünk nagy súlyokat. Vízálló futóruhák

vízálló és átlátszó futófelső vízálló és átlátszó futónadrág Ha egy nagy verseny minden szabályt be is akarunk tartani - azaz a rajtszámnak mindenkor a futón láthatónak kell lennie - akkor az egy plusz figyelmesség egy gyártótól, hogy a viharkabát amit felveszünk, átlátszó legyen így még a rajtszám is látható marad.

inov-8 Race ultra futó szett, áttetsző anyagból vízálló és lélegző


RunGuards Stift A bőrünk védelmében

Amikor ultrát futunk nincs mese dolgozunk keményen és az erőkifejtés izzadással jár, mely jó táptalaja a baktériumoknak (ők okozzák a kellemetlen szagokat). Hogy ezen szagok terjedését meggátolhassuk az ezüst szállal átszőtt textil gátolja elszaporodásukat, így sokkal később jön elő amikor már azért futunk, hogy lehagyjuk a szagunkat.
Amire még érdemes odafigyelni, a több órás erőkifejtéssel, az ágyéknál,a hónalj alatt, a hátizsák vagy az ivómellény pántjánál a szellőzés hiánya a baktériumok túlzott burjánzását segíti és egy kevésbé gyorsan szellőző ruha a dörzsölődés és kicsapódó só, valamint baktériumok többlete végett a bőrpír megjelenik, ami kisebesedhet és ez a verseny vagy az edzés feladását is előidézheti.
A RunGuard Stiftről fontos megemlítenünk azt is, hogy ha mellkasi pulzusérzékelőt használsz, a mérés pontosságára semmiféle hatással sincs. Általában ezek az övek nem jelentek gondot, de az ilyen nagy intenzitású és ilyen hosszú ideig tartó mozgásnál bizony itt is előfordulhat, hogy kidörzsölődik a bőröd. Megoldás lehet ez ellen a csuklón szívritmust mérő sportóra használata, de ha erre nincs mód, akkor itt is védekezni kell. Férfiak és nők számára kapható a RunGuard Stift, s egészen bátran alkalmazhatod.

NIPP Guards mellbimbótapasz fiúknak
Megelőzendő a tapasztalásból ismert helyeket reparonnal (gyulladás csökkentő is van benne), vazelinnel vagy RUN guard stiftel érdemes még futás előtt lekezelni, hogy a baj ne jöhessen el idejekorán.

Ha a felső pólót trikót, alá öltözetet nem megfelelően választjuk meg, azaz túl lenge a felsőnk, ami a testünkkel közvetlen érintkezik, és még pamut is van benne, akkor jön egy két óra elteltével a fiúknál a mellbimbó kidörzsölődés, akár sebbel és vérzéssel is. Akinek volt már az tudja, hogy ezt el kell kerülni mindenáron. A jó, testhez simuló varrásmentes technikai póló kevésbé okoz gondot, de ha biztosra akarunk menni jöhet sebtapasz-leukoplaszt vagy a nippguards bimbó tapasz.

Hidratálás - energiaszükséglet

Ha azt vesszük, hogy egy egészséges felnőtt kilométerenként 50-90kilo kalóriát éget el, akkor egy ultra futásnál amikor óránként 8-12kilométereket hagyunk magunk mögött, 400 - 800Kcal óránként ami ugyebár ha az időt nézzük sebesség és testtömeg függő de ha gyorsaságot nem tekintjük, akkor testsúlykilogrammonként és kilométerenként 1kilokalóriát égetünk akkor kiderül az elégetett kalória mennyisége nem adott táv lefutása mellett nem függ a gyorsaságtól.
kattints a képre
Ha gyorsabbak vagyunk gyorsabban használjuk fel a szénhidrátokat. A szükséges vízmennyiség pedig 20 percenként vagy félóránként 2-5dl folyadék a hőmérséklettől függően, ha nem akarunk kellemetlenül kiszáradni. Egyedi ajánlat

Ultra futásoknál nincs mindig itató, így nekünk kell gondoskodnunk ivó és evő hely közt a szükséges folyadék és energia beviteléről. A szénhidrát és ásványi sók szükséges adagjáról itt most nem értekeznék de az, hogy a vizet a táplálékkiegészítőket, az iso italokat, hogy cipeljük magunkkal és, hogy adagoljuk az arcunkba, arról már igen.
Salomon kézi-kulacs fél liter vízzel

A vizet vagy iso italokat cipelhetjük hátunkon, hátizsákban, műanyag palackban, üvegben (ez hülyeség mert kényelmetlen és nehézkes) vagy futómellényben, övtáskában, legújabban kézi lágy tartályos kulacsban. Legutóbbinál a kézre rögzítve, a kéz kapaszkodó funkcióját nem gátolva vihetünk folyadékot 5-10 km-re elegendőt a hőségtől függően. Használata kényelmes és praktikus, a víz mindig kéznél van. Cipelhető folyadék mennyisége korlátos, így ha tudjuk, hogy vannak hosszabb vízmentes átmenetek akkor kiegészítés kellhet.
A folyadék magunkkal cipelése akkor a legjobb, ha vagy mellényen visszük magunkkal, (kicsi súly, kis fedő felület, a mellény által, így nem melegszünk túlzottan), vagy a kísérő mindig ott van ahol kell és csak itat. Egy mellényben 3 liter folyadéknál többet nem szoktak vinni mert már az is elég nagy teher. És ha három literre szükség is van, akkor jó ha legalább 3 egységben, hogy jól be tudjuk osztani valamint a tömeg is egyenletesen jelenjen meg a hátunkon mellünkön. A víz mellett ég vinnünk kell magnéziumot az esetleges görcsök enyhítésére, kalciumot az esetleges darázscsípésre, energia géleket szeleteket, szőlőcukrot, protein szeletet. Ezeknek, jó ha külön van kis zseb a mellényen vagy az övtáskán, hogy beosztással lehessünk, és könnyen, gyorsan hozzáférjünk.

Nézd meg teljes hátizsák kínálatunkat!

Futás a sötétben - aszfalton és terepen is biztonságosan

Kellemesen sütő nap alatt, szép, tiszta időben futni a legkellemesebb. De futni muszáj akkor is, amikor alig látsz el az orrodig. Mert eleve rossz időben indultál, vagy beborult közben, no meg az ultra tényleg annyira hosszú, hogy éjszakákon át nyúlik. Szóval nem mindig süt ránk a napocska. A megoldás ilyenkor egy fejlámpa. Egy jó fejlámpa. De az milyen?

Teljes fejlámpa választékunkat itt megtalálod

Egyszerűbb dolgunk van aszfalton. Itt medve nem fog váratlanul elénk ugrani, legfeljebb egy kátyú. Autósok, motorosok ellen viszont nem árt védeni magunkat. Ezen a"terepen" ránk is igaz a közlekedés egyik alapja a látni és látszani. (A fejlámpák mellett ajánljuk figyelmedbe a jó láthatóságot segítő mellényeinket. Nem kukás kivitelben!)

Silva Tyto vörös fényt adó biztonsági fénySilva Tyto vörös fényt adó biztonsági fény

A Silva Tyto helyzetjelző lámpa fehér és piros fényt adó kivitelben készül. Ha mi látunk is, mindkettő használatát javasoljuk. A vöröset mindenképpen, hiszen a szemben jövők elől ki tudunk térni, de a hátulról érkező járműveket nem biztos, hogy érzékeljük.

Silva Active, Active X és Active XTSilva Active, Active X és Active XT

Aszfalton futáshoz tökéletesen megfelel egy olyan fejlámpa amelyik előttünk bevilágítja az utat. Nagyon messzire nem kell világítani, elég szinte csak a lábunk elé. Erre a célra gyakorlatilag a fejlámpa választékunk mindegyike megfelelő.

A Silva Trail Speed Elite 660 lumen fényerőn használva nagyon gyors mozgáshoz is elegendő fényt szolgáltat

Terepen már szükséges messzebbre is ellátni. Olyan fejlámpát válasszunk, amelyikkel jobban tudunk tervezni, nem csak magunk előtt látjuk a terepet. Fontos a nagyobb hatótáv, hogy ne egy szakadékot, túlméretes kidőlt fát, könnyen kikerülhető dagonyát célozzunk meg. Kétszáz, de inkább 400 lumen feletti lámpát keressünk. Figyeljünk arra is, hogy nem szeretnénk a sötétben elemeket cserélgetni. Hosszú üzemidejű típust válasszunk. Kínálatunkban olyan fejlámpa is van, amelyet mobil energiaforrás használatával menet közben is tölteni tudunk.

Silva fejlámpáink legtöbbje a főfény mellett rendelkezik egy nem fókuszált, szélesebben világító mellékfénnyel is. Ennek eredményeképpen nagyobb távolságban látjuk, milyen terep van előttünk, merre vegyük az irányt. Ugyanakkor a közvetlen környezetünket is látjuk.
A legújabb fejlesztésekben ennél tovább léptek. Léteznek olyan modellek is, amelyek a lámpa pozíciójától függően világítanak nagy vagy közepes távolságra, illetve közvetlenül magunk elé. Van olyan, amelyik a fejlámpa dőlésszögének változtatásával teszi ezt, s olyan is, amelyik önmagától.
Így egyetlen lámpát használhatunk nagy sebességű mozgáshoz (pl. síelés, kerékpározás), közepes tempónál, vagy könnyű sétánál. Ha csak a térképet tanulmányozzuk, nem vakítanak el.

Teszteltük, hogy a videóban is látható Silva Cross Trail 3 Ultra fejlámpa mennyit bír egy feltöltéssel. Teljes fényerőn tartottuk, azaz 400 lumenen. 13.5 óra után még nem volt észrevehető fénycsökkenés. Úgy látjuk, még egy fél órát bírt volna. Elemmel használva biztos üzemidőt azért nehezebb meghatározni, a kompatibilis fajtákból sokféle képességű gyártmány létezik. Elemmel használva a lámpa kikapcsolás után jelzi, ha lassan ideje lesz cserélni.

Ki szeretném próbálni ezeket a kiegészítőket de nem a boltban hanem élesben, valóban olyan jók-e?

Igyekszünk erre is lehetőséget biztosítani. Alább találjátok azokat a termékeket amikből van teszt darab. A cipő, zokni sajnos nem ilyen mert ott a higiénia túl nagy követelményeket támaszt, annyi tesztcipő meg a világon nincs hogy ezt bárki el tudja vinni egy hétvégére vagy egy hétre is akár. Mik lehetnek a teszt eszközök:

Mit kell tennem, hogy élesben is kipróbálhassam?

Hívj fel, vagy írj nekünk. Gyere be az üzletbe. Szívesen segítünk termékeink megismerésében, akár vásárlás előtti tanácsadásban, akár egy próbában.

Ennek az oldalnak a szerkesztésével ezen a ponton - a sok feladat miatt - egyelőre elakadtunk. Nem marad ez így, folytatni szándékozunk, egyelőre arra kérünk, legyél türelemmel!

Itt a jobb szélen sok-sok terméket látsz ultrafutáshoz (is), s néhány további írásunkat.

Ha csipegetni szeretnél, nézd meg ezeket is:

inov-8 sportruházat (összes)
inov-8 sportruházat (összes)
Asics sportruházat (összes)
Salomon sportruházat (összes)


Hidratálás, hátizsákok, övtáskák

inov-8 Race Ultra 10 futómellény két lágy kulaccsal inov-8 Race Ultra 1 övtáska két kulaccsal

Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz Nagyobb méretben is megnézheted, ha a képre kattintasz