Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Salomon S-LAB WINGS 8 SG terepfutó cipő - aranyóra

A mai arany óra eltelt! Nézz vissza holnap kedvenc termékedért, hogy elsőként a tied lehessen!

összehasonlít 36 990 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

Napi féláras cipő!

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

Színes kijelző - könnyebb leolvasás

Garmin Forerunner 620 HR sportóra futóknak (fekete-kék) + 5.000 Ft ajándékutalvány - KIFUTOTT TERMÉK

Megérkezett a Garmin legújabb generációs Forerunner 620 sportórája. Megnézhető, tesztelhető, megvásárolható. Legyél te az első és még ajándékot is kapsz.

összehasonlít

Könyv futóknak, futókról

Christopher McDougall: Futni születtünk

Lebilincselően érdekes olvasmány futókról. Azoknak, akik futnak, akik nagyon-nagyon futnak, s azoknak, akiknek futniuk kellene! És mindenkinek, akik szeretnek sérülések betegségek nélkül élni![

Regenráló zoknik

Magazin

Polar V800 sportóra első tesztelés

2014. 07. 20. 09:02

Tegnap úgy lett volna, hogy megyek a Füredi Love Balaton éjszakai futás félmaratoni távjára, hogy teszteljem magam és az új Polar V800 órát mit tud. Talán jobb volt, hogy nem mentem, mert a tömeg biztos magával ragadott volna és a végén belegyalogolásba kényszerülhettem volna vagy sokáig elfröccsözgettem volna már a harmadik körben.

A futásnál a V800 volt a bal kézen és a FR 620 a jobb kézen a kép csak szemléltetés

A távot biztos jól lemérték, de én maradtam a hajnali 20°C futásnál a szokásos köreimre amiket nagyon ismerek, mert elsőnek arra voltam kíváncsi, menyire jól írták meg a GPS szoftverét ennek az órának. A terv természetesen a félmaraton volt amit itt futottam már korábban 122 perc alatt. Most a 120 percen belül volt a cél, de nem futottam végig mert 17Km-nél úgy döntöttem a táv elég a mostani teszteléshez, az időmet már nem javítom meg, viszont így sikerült a futás teljes ideje alatt a laktátküszöb alatt maradni, azaz a pulzus nem ment bele az 5. zónába egyszer sem és az átlag pulzus az elfogadhatónak mondható 150 alatt maradt miközben a max. pulzus egyszer lépte át a 153-at.

Nézzük az órát!
Külcsínre tetszik, nekem ez a forma és a fém ház bejön, no meg végre egy jó dizájnú nem kerek lapú óra ami hétköznapra is elmegy. A tömege kicsit több mint a FR620-as, de ez a fémháznak köszönhető és a gorilla glass üvegnek. (Nem zavaró)

A háttérvilágítás jó, mert színes kijelzőről van szó, ami ledes is lehetne akár de csak két színt használnak belőle sötétkéket és fehéret. A FR620 kijelzője színes LCD. Az órán a számok jól láthatók, elég nagyok az én rossz szememhez is, és ami végre nagyon jó a kijelzőn, hogy futás közben egyszerre négy adat jelenik meg. Ez korábban más Polar órán nem volt megoldható, de még a Suunto Ambit 2-n sem megoldott.
A GPS pozíciót és a HR érzékelőt gyorsan megtalálja, és sima futáshoz a beállítás a "fákingjuzermanuál" nélkül is könnyedén megy. Az extra beállítások elsajátításához már kell a könyvecske mert még a Flow link felületen sem találtam csak böngészés mellet az óra háttérvilágításnak a késleltetést, hogy azt merre lehet beállítani. De erre nem térek ki mert most nem lényeges, amúgy meg mindenki elolvassa szépen a használatit (RFM - ReadtheFuckingManual)
Amit találtam az órában menüsort, az szimpatikus, és szimpla edzésekhez azonnal gyorsan beállítható.

No de engem a GPS és a szívritmus érzékelő pontossága és használhatósága érdekelt:
Nagyobb  képért kattints a képreA Garmin Forerunner 620 által rögzített nyomvonal 2.3%-al kevesebb 16.61Km

A pulzus mérés azonos volt a két órán az 1bpm ingadozás egyik illetve másik órán, akár annak is betudható, hogy a két pulzuspánt egyszerre volt egy helyen és biztos volt amikor a mozgás során nem érintkezett precízen, mert volt, hogy igazítani is kellett a felső pántot, mert rácsúszott az alsóra. Arról nem is beszélve nem jó a két pánttal egy óránál többet futni mert a bőrt a kettő együttesen kidörzsölte a szegycsontnál.

Tehát a pulzusmérés mindkét pántban és órában azonosan másodperces volt és azonnal reagált a változásokra. Pipa!

Eddig bármelyik GPS-es órával teszteltem, a távolságmérést és annak pontosságát, sajnos a 0-3.5% tévedésig minden volt. Természetesen a GPS inkább kevesebbet mér mint többet mert egyszerűen levágja a kanyarokat, illetve inkább kihagy pontokat mint bent-hagy. (igen, másodperc alapú a rögzítés nálam, a rögzítés okos változata hajózásra, sima gyalogtúrára alkalmazható csak, vagy akkor, ha a futás során nincs kanyar vagy elenyésző a száma a távolság nagyságához képest).

Szóval a köröm (nem ami a lábujjamon van) amit futok reggelente hivatalosan 2065méter (Gogle maps, Garmin Naviguide térkép, Garmin Etrex 20 Glonasssal és bicikli mérés alapján - nem geodétáskodtam ez azért túlzás lenne egy ilyenre meg nincsenek könnyen hadra fogható geodéziai eszközeim)

Szóval eddig bármelyik GPS-es sportórával ( forerunner 205, 305, 310XT, 620, Fénix 2, Suunto Ambit 2, Suunto quest, Polar RS800, RC3 és RCX5) a szórás nagy volt és a teljes valós távolságnak a legkisebb tévedése 1.5% volt azaz 10.320 méteren 10.180 méter. A legrosszabb 9.580 méter volt, de vegyük figyelembe, hogy nem mindig van türelmem kivárni korán reggel, hogy a GPS vevő teljes pontossággal navigációra/adatrögzítésre készen álljon, és ilyenkor nagyok a kezdeti körben a pozíció bizonytalanságok, kilengések. A mostani mérés a Garminnal inkább az extra rossz mérés kategóriába esik, ennél mindig jobb szokott lenni.
Nagyobb  képért kattints a képrePolar V800 által rögzített nyomvonal a valós 17Km

Itt is vannak kisebb kilengések és pontatlanságok mert az egyenes nem mindenhol egyenes, de a hibák itt kompenzálták egymást. A Polar V800 GPS-e kifejezetten jó, úgy látszik nem hiába csúszott a piacra dobás, a GPS szoftverét jól megcsinálták. Amit észleltem még, menet közben volt néhány szakasz, amikor minden ok nélkül a sebesség "hirtelen" felkúszott 4perces ezrekre, majd lecsúszott 7:30-asra közvetlen utána, de az átlag kilométeren belül jó volt mert az idővel ellenőrzöm a sebességet. (tudom melyik fánál, fűcsomónál és kerítéslécnél mekkora sebesség mellett menyinek kell lennie az időnek, adott sebességnél.) Ez a jelenség csak egyszer fordult elő, második harmadik tesztnél ha nem jön elő konzisztensen akkor sima műhold pontatlanság és GPS hülyeség lehetett.

Ami még említést érdemel ennél a tesztelésnél, hogy a két óra a futást követően: Forerunner 78 óra regenerálódási időt jelzett a Polar V800 4 nap 18 órát. Itt van több mint egy nap különbség de ez betudható annak is, hogy a Forerunnert már több mint fél éve használom és ott voltak múltbéli adatok, míg a Polar V800 első áldozó volt, mindenféle korábbi statisztika nélkül.

Összegezve: nagyon jó cucc. Ha működne benne BT adatkommunikáció az online közvetítéssel okostelefonra mint a Garminba, nézné a talajérintési időt és a függőleges oszcillációt, ezt az órát előbbre helyezném a rangsorban, mert a GPS pontosság elsőre nagyon szép eredményt hozott mintha kézi GPS-el rögzítettem volna a trekket. A futás minőségének ellenőrzésére igenis használható ez a két információ, és mivel szinte mezítláb futok, ezek az adatok segítenek megérteni és látni a terhelés és fáradás következtében mikor nem bírom tovább végezni a hatékony futást.

Amit még benyaltam, a dobozban benne van: első használat előtt regisztráljon és frissítse a belső szoftvert. Hát ezt nem tettem meg, és mikor letöltöttem róla az adatokat, utána rögtön frissített és sikeresen hard resetelt, szóval érdemes hallgatni a jószóra/írásra.

Hamarosan tovább elemzem mit tud ez a kis kütyü és lesz még folytatás. Kyru